Gnocchi er små aflange dejklumper, som har været en del af madkulturen i århundreder. De kan steges, koges og bruges i et væld af retter. Men hvad er gnocchi egentlig lavet af - og hvordan kan du bruge dem i dit eget køkken? Her får du et inspirerende overblik over gnocchiens verden.
Traditionelle gnocchi er typisk lavet af kartoffel, mel og æg. Konsistensen er blød og let sej, og de små stykker suger smag til sig fra saucer, krydderier og olie. Du kan finde varianter med græskar, spinat eller ost - og du kan også prøve at lave hjemmelavet gnocchi selv. Det kræver få ingredienser og giver mulighed for at justere både smag og tekstur.
Gnocchi udtales [nyåkki], hvor det bløde ’gn’-lyd i starten minder om lyden i det franske ”gnoc”. Det er en typisk italiensk udtale, som kan drille lidt første gang. Navnet kommer fra det italienske ord for 'klump' - en henvisning til deres lille, faste form.
Retten stammer fra det nordlige Italien, særligt områder som Piemonte og Lombardiet. Her blev gnocchi oprindeligt lavet af semulje eller brød, men efter kartoflens indtog i Europa blev kartoffelversionen den mest kendte. I dag bruges gnocchi i mange europæiske køkkener, men har stadig en særlig plads i det italienske.
Gnocchi er nemme at bruge i mange typer retter. Når de først er tilberedt, kan du vende dem i alt fra tomatsauce til brunet smør. Her er nogle ideer til, hvordan du kan bruge gnocchi i din hverdag:
Du kan også bruge gnocchi som tilbehør til f.eks. kylling, hakkebøf eller grillede grøntsager - eller tilsætte dem i en grøntsagssuppe for ekstra fylde. Som hovedret fungerer de godt sammen med en enkel salat, f.eks. med rucola og syltede rødløg.
Når du tilbereder gnocchi, så kog dem kun kort - de er færdige, når de flyder op til overfladen. Ønsker du en sprødere overflade, kan du stege dem i lidt olie eller smør bagefter. Hjemmelavet gnocchi kan fryses ned, så du altid har en portion klar. Vælg gerne kartofler med et højt stivelsesindhold til hjemmelavet version - f.eks. bagekartofler - da de giver en bedre struktur.
Prøv vores opskrift på gnocchi med salsiccia, hvor de bløde kartoffelklumper får selskab af saftig, krydret pølse. En nem og velsmagende ret inspireret af den italienske madglæde.
Se opskriften