Denne tyrkiske pasta er en skøn kombination af krydret oksekød, frisk persille, tomater og en cremet yoghurt-dressing. Den er både nem og hurtig at lave - perfekt til hverdagsmad på kun 30 minutter. En ret, der smager af Mellemøsten og bringer varme krydderier ind i køkkenet.
300 g pasta
1 rødløg
2 spsk. olie til stegning
280 g hakket oksekød
1 tsk. paprika
1 tsk. karry
½ tsk. hvidløgspulver
2 spsk. vand
200 g cherrytomater
1 håndfuld persille
30 g smør
1 lille tsk. paprika
Dressing
1,5 dl græsk yoghurt
1 fed hvidløg
1 spsk. citronsaft
Salt og peber
Tyrkisk pasta er en ret, der kombinerer velkendte ingredienser på en ny måde. Her mødes smør, yoghurt og krydret kød i en ret, der både er varm, syrlig og frisk. Du kan tilpasse hver del af retten og servere det hele samlet i én skål – eller dele det op i små fade, så man kan blande selv.
Den cremede yoghurt kan sagtens laves på forhånd og opbevares på køl. Det samme gælder smørret med paprika, som blot skal lunes inden servering. Hvis du vil forberede maden i god tid, kan du derfor have flere elementer klar på forhånd og bare samle det hele, når det skal på bordet.
Tyrkisk pasta behøver ikke indeholde kød. Du kan for eksempel bruge linser, stegte kikærter eller svampe som erstatning. En god idé er at krydre alternativerne på samme måde som oksekødet i opskriften, så du bevarer den varme og krydrede smag.
Du kan også tilføje grøntsager som bagt aubergine, squash i tern eller små buketter af blomkål, som vendes med lidt olie og krydderier inden de bages i ovnen. Det giver både farve og ekstra fylde i retten.
Selvom navnet lyder som en traditionel nationalret, er tyrkisk pasta nærmere en moderne fortolkning inspireret af det tyrkiske køkken. Smør, yoghurt og paprika er typiske elementer i mange tyrkiske retter – her kombineret med pasta og krydret kød.
Det er altså en ret, der låner smag og metode, men som nemt kan formes efter hvad du har i køkkenet. Det gør den alsidig og brugbar i en travl hverdag, hvor der skal noget nyt på bordet uden for meget besvær.
Opskriften bruger en neutral pastatype, men du kan eksperimentere med formen. Prøv f.eks. orzo for en mere risotto-lignende ret, eller pastaskruer som holder godt på saucen. Vil du gøre retten glutenfri, kan du bruge glutenfri pasta – eller gå i en helt anden retning og servere det over bulgur eller couscous.
Du kan også tilføje ekstra pasta-vand eller lidt creme fraiche i yoghurten, hvis du ønsker en mere flydende eller lun variant. Retten er ikke bundet til én konsistens – og det giver dig plads til at justere, som du vil.
Den smeltede smør med paprika er med til at løfte retten og give fedme og farve. Men du kan også justere den del. Brug gerne smør med lidt chili, hvis du vil have mere varme, eller prøv en version med hvidløg og spidskommen for en anden dybde.
Et godt trick er også at tilsætte lidt tørret mynte eller sumak i smørret, hvis du har det liggende. Det giver et lidt mere syrligt præg, som spiller godt op mod den kølige yoghurt.
Vil du gøre mere ud af serveringen, så prøv at tilføje ekstra topping på bordet. Det kan fx være ristede græskarkerner, grofthakket agurk eller lidt syltede rødløg. Det giver både knas og friskhed til en ellers blød ret.
Du kan også drysse med dukkah, sesamfrø eller urter som koriander – det er især oplagt, hvis du gerne vil give retten lidt ekstra kant uden at gøre den mere avanceret.
Har du rester af kødsovs, yoghurt eller kogt pasta fra en anden dag? Så er det oplagt at samle det i en ret som tyrkisk pasta. Du kan nemt genbruge kødsauce fra fx en bolognese og krydre den anderledes med paprika og smør. Du kan f.eks. bruge:
Yoghurten kan røres op og tilføjes lidt ekstra hvidløg eller urter, og så har du hurtigt en ny ret – bare med ting, du allerede har lavet.
Tyrkisk pasta egner sig godt, hvis du får gæster eller laver mad til flere. Fordi elementerne kan anrettes i skåle hver for sig, fungerer det nærmest som en byg-selv-ret, hvor man selv vælger, hvor meget man vil have af hvert element.
Især hvis der er børn med ved bordet, kan det være rart at kunne styre smag og styrke selv. Du kan også lave to versioner – én med kød og én uden – og lade folk blande, som de har lyst til. Find alle ingredienser hos BilkaToGo.
Hva' skal der handles til ugen, og hva' står menuen på? kreativitet og variation til aftensmaden kan knibe i en travl hverdag. Med faste madplaner er det nemt at finde ud af hva' ugens menu står på.
Se alle madplaner herDet evige spørgsmål, der hver evigt eneste dag ser ud til at komme som en overraskelse. Bliv inspireret af lækre opskrifter til dit næste aftensmåltid. Måske du får lyst til at planlægge hele ugen?
Se alle aftensmadsopskrifter her