bilka.dk bilkatogo.dk bilkamadudafhuset.dk
Bilka AvisenOm BilkaToGoKundeservice
BilkaToGo
Ingen resultater for ""
Kategorier
Skarpe priser
icon Bilka Avisen
Bilka Plus
icon Inspiration
  • Forside
  • Inspiration
  • Opskrifter
  • Kager og søde fristelser
  • Gammeldags fastelavnsboller

Gammeldags fastelavnsboller

De her gammeldags fastelavnsboller er en klassiker med både remonce, vaniljecreme og et touch af chokolade og nødder på toppen. Selvom de tager lidt tid at lave, er resultatet alle anstrengelser værd! Perfekt til at forkæle familien med en hyggestund. Ingredienserne kan let handles hos BilkaToGo.

15 styk

15 styk

2,5 timer

2,5 timer

Julie Bruun

Julie Bruun

Ingredienser

Dej
25 g gær
1,5 dl sødmælk
100 g smør
1 æg
½ tsk. sat
½ tsk. stødt kardemomme
30 g sukker
370 g hvedemel

Vaniljecreme
2,5 æggeblommer
60 g sukker
20 g majsstivelse
1 vaniljestang
2,5 dl sødmælk

Remonce
100 g marcipan
80 g blødt smør
60 g sukker
Evt. lidt appelsinskal, hvis du synes

Desuden
2 æg til pensling 
100 g mørk chokolade
50 g nødder

 

Fremgangsmåde

  1. Start med din dej: lun smørret i en gryde eller i mikrobølgeovnen til det smelter. Bland det sammen med den kolde mælk, så det bliver lunken (endelig ikke for varmt).
  2. Kom det i en røremaskine sammen med gær og rør sammen. Kom derefter resterende ingredienser ved, start med halvdelen af melet og tilføj det sidste efter behov. Start forsigtigt med at røre, så det ikke sprøjter over det hele. Sæt derefter tempoet op og rør 6-7 minutter på ret høj omdrejning, så dejen slipper kanterne
  3. Læg et stykke vitavrap eller en opklippet frysepose over skålen + et viskestykke og lad dejen hæve i en times tid.
  4. Imens laves cremen: flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Kom det + selve stangen i en gryde sammen med 2 dl af mælken og varm godt op, lige inden det koger.
  5. I en skål piskes sukker, æggeblommer, maizena og den sidste ½ dl mælk godt sammen.
  6. Imens du pisker, hælder du den varme mælk med vaniljekornene ned til æggeblandingen.
  7. Herefter hældes det tilbage i gryden. Nu skal det varmes stille og roligt op imens du pisker godt i gryden med et piskeris. Cremen bliver tykkere, så der skal bare røres konstant imens. Den må gerne lige komme hurtigt op og koge, så melsmagen forsvinder – men rør hele tiden, så den ikke brænder på.
  8. Når den er tyk nok hældes cremen ud på en tallerken og et stykke film kommes over. Læg det helt ned til cremen, så der ikke dannes skorpe på den. Lad den køle af sådan.
  9. I en skål røres marcipan, smør og sukker sammen til en remonce.

    Foldemetode
  10. Når din dej er hævet godt op, og din vaniljecreme er kølet af, skal du i gang med at folde. Tænd også her ovnen på 180 grader varmluft. 
  11. Kom dejen ud på et bord, drysset med et tyndt lag mel. Rul den ud til en stor firkant, så tynd som mulig, uden at den sprækker. Skær dejen ud i lige store firkanter, cirka 15*15 cm.
  12. Kom en klat vaniljecreme og remonce på hver.
  13. Fold nu bollerne sammen ved at tage alle fire hjørner og samle dem på midten. Pres de her sider godt sammen. Tag så de fire nye hjørner og luk også dem godt sammen. Der må endelig ikke være nogle huller ind til fyldet. 
  14. Læg nu bolden på bordet med de her lukkede hjørner nederst, rul forsigtigt en rund bolle, uden at de sammenpressede sider går op.
  15. Læg dem på to bageplader beklædt med bagepapir. Og kom igen en opklippet pose + viskestykke over. Lad dem hæve yderligt 30 minutter. 
  16. Pensl med sammenpisket æg og bag dem i ovnen i 13-15 minutters tid (til de er gyldne på toppen og let sprøde under bunden)
  17. Læg et lille stykke chokolade på toppen af hver, med det samme de kommer ud af ovnen. Lad det smelte og rør det forsigtigt ud i en lille cirkel.
  18. Top med lidt finthakkede nødder, hvis du synes.

Alternativer og justeringer

  • Udelad nødderne på toppen og pynt i stedet med farvet krymmel for et børnevenligt twist.
  • Fyld fastelavnsbollerne med små stykker chokolade i stedet for remonce for et chokolade-twist.

Lignende opskrifter

Tiramisu og en kop kaffe

Tiramisu

Blueberry bark er blårbær overtrykket med chokolade.

blueberry-bark

cloudbread

Cloud bread

croffles

Croffles

Fluffy pancakes

Kanelsnegle med topping

Kanelsnegle med topping

Opskrift på kagecreme

kagecreme

Varme hveder lavet til smores

Hvedesliders ala s'mores

Banankage med chokolade

Banankage

Brunsviger med karamelliseret remonce

Brunsviger

Gulerodkage med frosting, valnød og gulerod

Gulerodskage

Drømmekage på et fad

Drømmekage

Cookies med chokolade

Cookies

Brownie

Brownie

Kanelsnegle

Kanelsnegle

Nemme små cheesecake bites

Cheesecake med jordbærgele og bær

Cheesecake

Royal icing på småkager

Royal icing glasur

Kagemand med glasur, marcipan og slik

Kagemand

Opskrift på studenterbrød med portvin

Studenterbrød med portvin

Gammeldags fastelavnsboller med chokolade og nødder

Gammeldags fastelavnsboller

Fastelavnsboller på wienerdej med creme og fløde

Croissant fastelavnsboller

Gammeldags fastelavnsboller med creme og remonce

Der er noget helt særligt ved gammeldags fastelavnsboller. Den søde duft af vanilje og bagt gærdej, blød remonce og cremet vaniljecreme er kendetegnende for den klassiske version, som mange stadig foretrækker frem for de moderne wienerbrødsvarianter. Her får du en opskrift, hvor både dej, fyld og topping spiller sammen og giver en skøn fastelavnsbolle med masser af smag og struktur.

Selve dejen er luftig og let sødet, og det klassiske fyld består af både hjemmelavet vaniljecreme og remonce med marcipan. Når bollerne bages og toppes med smeltet chokolade og evt. lidt nødder, får du et bagværk, der rammer lige ned i fastelavnstraditionerne – og som egner sig lige så godt til børnefødselsdage og kaffebord som til selve fastelavnssøndag.
 

Hvordan folder man fastelavnsboller?

Det vigtigste, når du laver gammeldags fastelavnsboller med creme, er at folde dem rigtigt. Når du samler dejen omkring fyldet, er det vigtigt at lukke dem tæt, så cremen bliver inde i bollen under bagning.

Brug fingrene til at samle de fire hjørner på midten og klem dem godt sammen. Drej bollen om, så samlingen vender nedad, og rul den forsigtigt rund, uden at dejen går op igen. På den måde får du fastelavnsboller, hvor cremen ikke løber ud.

Lad bollerne hæve godt både før og efter foldning. Det sikrer luftige boller med en blød og svampet krumme, som passer perfekt til det søde fyld.
 

Tips til fyld i gammeldags fastelavnsboller

Cremen er lavet med vaniljestang, som giver en dyb og naturlig smag, men du kan sagtens bruge vaniljesukker som alternativ, hvis du vil spare lidt tid. Remoncen kan du give et tvist med lidt appelsinskal eller revet citron for en frisk kontrast til det søde. Her er tre nemme måder at variere fyld og topping på:

  • Fyld fastelavnsbollerne med hindbærmarmelade.
  • Pynt toppen med farvet krymmel i stedet for nødder for en børnevenlig udgave.
  • Tilføj lidt revet appelsinskal i dejen for en ekstra duftende og frisk bolle.

Vil du have en mere børnevenlig version, kan du udelade nødderne og i stedet drysse chokoladen med lidt farvet krymmel. Du kan også udskifte remoncen med små chokoladestykker, hvis du vil lave en chokoladevariant, der stadig føles traditionel.
 

Servering og opbevaring

Gammeldags fastelavnsboller smager bedst nybagte, men kan sagtens fryses ned uden glasur. Lad dem tø op i køleskabet og giv dem en kort tur i ovnen inden servering. På den måde får du fastelavnsboller med friskbagt fornemmelse, selv efter flere dage.

Fastelavnsboller hører naturligt til i februar, men denne version er så klassisk og elsket, at du roligt kan bage dem hele året, hvis lysten melder sig. De fungerer perfekt som sødt indslag til eftermiddagskaffe, fødselsdag eller weekendhygge.

Madplaner

Hva' skal der handles til ugen, og hva' står menuen på? kreativitet og variation til aftensmaden kan knibe i en travl hverdag. Med faste madplaner er det nemt at finde ud af hva' ugens menu står på.

Se alle madplaner her

Hva' ska' vi ha' til aftensmad?

Det evige spørgsmål, der hver evigt eneste dag ser ud til at komme som en overraskelse. Bliv inspireret af lækre opskrifter til dit næste aftensmåltid. Måske du får lyst til at planlægge hele ugen?

Se alle aftensmadsopskrifter her

Andre søde fristelser

Tilbage

Verificer at du er mindst 18 år

close

MitID

Verificering

Vi skal verificere din alder, med MitID, før du kan få lov til at købe varer med alderskrav

Én gang på tværs af Salling Group

Når vi har valideret din alder på din Salling Group profil, spørger vi dig ikke igen.
Tilbage

close

100% Dansk 100% Dansk

Bilka er ejet af Salling Group og vores formål er at gøre hverdagen bedre - for vores kunder og i det samfund, vi er en del af.

Kundeservice Vi er klar til at hjælpe dig

Vores venlige kundeservice vil så gerne høre fra dig, hvis der er det mindste vi kan hjælpe med. Chat med os eller ring til 89 30 30 00.

Brug for hjælp?

  • Hvor kan jeg afhente mine varer?
  • Sådan handler du på bilkatogo.dk
  • Hvordan foregår afhentningen?
  • Returnering af varer
  • Ofte stillede spørgsmål
  • Kontakt os

BilkaToGo

  • Om BilkaToGo
  • Fødevarestyrelsens smileyrapport
  • Salling Group tilbagekaldelser

Bilka

  • Varehusets åbningstider
  • Find Bilka
  • Bilka Avisen

Betingelser

  • Erstatningspolitik
  • Handelsbetingelser
  • Privatlivspolitik
  • BilkaToGo Privatlivspolitik
  • Info om varerne
  • Cookiepolitik

Kontakt

  • Rosbjergvej 33, 8220 Brabrand
  • CVR 35 95 47 16

Vi accepterer

Dankort Visa Mastercard Maestro JCB

© Copyright 2017 - 2025 BilkaToGo

Tøm kurv?

close
Du er ved at tømme hele din kurv, er du sikker?