bilka.dk bilkatogo.dk bilkamadudafhuset.dk
Bilka AvisenOm BilkaToGoKundeservice
BilkaToGo
Ingen resultater for ""
Kategorier
Skarpe priser
icon Bilka Avisen
Bilka Plus
icon Inspiration
  • Forside
  • Inspiration
  • Viden om
  • Krydderier
  • Rosmarin

Rosmarin

Rosmarin er uundværlig at have i sit køkken, da det kan bruges som smagsgiver i mange retter. Det er en smuk krydderurt at have stående i sit køkkenvindue, hvor det pynter og spreder en skøn duft. Rosmarin har en kraftig og krydret smag med en let bitter undertone.

På grund af dens intense smag er det vigtigt at bruge den med måde – en lille mængde er derfor ofte nok til at tilføje dybde og kompleksitet til dine retter. Læs med her og bliv klogere på, hvad rosmarin egentlig er, hvor det kommer fra, og hvad du kan bruge det til.
 

Hvad er rosmarin?

Rosmarin er en aromatisk grøn urt, der stammer fra Middelhavsområdet. Den tilhører den familie af planter, der også omfatter timian og oregano, og er kendt for sine små, nåleformede blade samt kraftfulde duft. Rosmarin vokser som en busk og kan blive op til 1,5 meter høj. Den trives bedst i varme, solrige klimaer med jord, der er godt drænet.











Hvad er forskellen på frisk rosmarin og tørret rosmarin?

Rosmarin fås både som frisk krydderurt og som tørret krydderi, og der er forskel på, hvordan de smager og bruges i madlavning. Derfor skal du være opmærksom på, om du har brug for den friske eller tørrede udgave. Nedenfor kan du se, hvad der kendetegner frisk og tørret rosmarin:

  • Frisk rosmarin har en intens, levende smag og aroma. Den bruges ofte til at tilføre en kraftfuld smag til retter, især når den bruges hel eller hakket i marinader, bagværk eller som pynt. Den er også perfekt til langsom tilberedning, hvor dens smag kan udvikle sig og trænge ind i maden.
  • Tørret rosmarin har en mere koncentreret smag, men den kan også virke mere bitter og mindre skarp end sin friske modpart. Den er god i saucer og retter, der skal simre i lang tid. Tørret rosmarin er mere potent, og derfor skal der generelt bruges mindre af den sammenlignet med frisk rosmarin.

Hvis du bruger tørret rosmarin direkte i maden, er det en god idé at knuse det i en morter først. Det giver en bedre fordeling af rosmarinen i maden og gør det nemmere at få smagen ud i maden. Den friske rosmarin fås både afskåret og i en potte.
 

Hvad bruger man rosmarin til?

Rosmarin kan bruges som krydderi i mange forskellige retter. Den er særligt populær i tilberedning af kød, som lam, svinekød og kylling, der enten kommer i ovnen eller grilles. Dens smag trænger godt ind i kødet, især når den bruges i marinader.

Den er også god til ovnristede kartofler. Drys friske eller tørrede rosmarinnåle over de rå kartofler sammen med olie og flagesalt, hvorefter de bages sprøde og gyldne i ovnen. Det giver dem en skøn, krydret smag, som gør dem til et perfekt tilbehør til næsten alle retter.

Friske rosmarinkviste er også gode ovenpå kartoffelpizza eller foccaciabrød, hvor kvistene ikke kun giver en dejlig smag, men også et smukt udtryk til retten. Generelt kan friske rosmarinkviste knuses i en morter eller koges sammen med maden, hvorefter de fjernes.

Andre artikler om krydderier

rosmarin frisk tørret og stødt rosmarin

Rosmarin

Karry i morter.

Karry

spidskommen knust og på bord

Spidskommen

paprika i træske

Paprika

kardemomme i skål og på træske sammen med andre krydderier

Kardemomme

muuskatnød hele og stødt muskatnød i træske på træbord

Muskatnød

Cayennepeber på træske med tørret cayennepeber i baggrunden.

Cayennepeber

Frisk og tørret estragon på træbord.

Estragon

laurbærblade på træbord

Laurbærblade

nelliker i skål på træbord

Kryddernellike

stjerneanis i træske

Stjerneanis

Fennikel i træskål

Fennikelfrø

mad der indholder umami såsom soya, fisk, kødpålæg

Umami

Allehånde på træbord.

Allehånde

Safran i glas og på træske.

Safran

Bukkehorn krydderi. Knust bukkehornspulver i skal og på skærebræt

Bukkehorn

Garam masala krydderiblanding. Krydderier i blanding såsom kanel og kardemomme-pods.

Garam Masala

Five spice krydderiblanding. Krydderier som kanel, stjerneanis, nelliker som indgår i five spice blanding.

Five spice

Tørret og frisk basilikum

Basilikum

Frisk og tørret timian

Timian

Frisk og tørret oregano

Oregano

Stødt og frisk gurkemeje

Gurkemeje

Friske enebær på bord

Enebær

Anisfrø på bord

Anis

Ras el hanout krydderi i skål

Ras el hanout

Herbes de proviance krydderi i skål

Herbes de Provence

Korender på træbræt

Korender

Krydderier

Er du på udkig efter krydderier til din madlavning? Hos BilkaToGo finder du et bredt udvalg af forskellige krydderier, som du kan bruge til at tilføje spændende smage til din mad.

Se udvalget
Tilbage

Verificer at du er mindst 18 år

close

MitID

Verificering

Vi skal verificere din alder, med MitID, før du kan få lov til at købe varer med alderskrav

Én gang på tværs af Salling Group

Når vi har valideret din alder på din Salling Group profil, spørger vi dig ikke igen.
Tilbage

close

100% Dansk 100% Dansk

Bilka er ejet af Salling Group og vores formål er at gøre hverdagen bedre - for vores kunder og i det samfund, vi er en del af.

Kundeservice Vi er klar til at hjælpe dig

Vores venlige kundeservice vil så gerne høre fra dig, hvis der er det mindste vi kan hjælpe med. Chat med os eller ring til 89 30 30 00.

Brug for hjælp?

  • Hvor kan jeg afhente mine varer?
  • Sådan handler du på bilkatogo.dk
  • Hvordan foregår afhentningen?
  • Returnering af varer
  • Ofte stillede spørgsmål
  • Kontakt os

BilkaToGo

  • Om BilkaToGo
  • Fødevarestyrelsens smileyrapport
  • Salling Group tilbagekaldelser

Bilka

  • Varehusets åbningstider
  • Find Bilka
  • Bilka Avisen

Betingelser

  • Erstatningspolitik
  • Handelsbetingelser
  • Privatlivspolitik
  • BilkaToGo Privatlivspolitik
  • Info om varerne
  • Cookiepolitik

Kontakt

  • Rosbjergvej 33, 8220 Brabrand
  • CVR 35 95 47 16

Vi accepterer

Dankort Visa Mastercard Maestro JCB

© Copyright 2017 - 2025 BilkaToGo

Tøm kurv?

close
Du er ved at tømme hele din kurv, er du sikker?