Du kan bruge gær til det meste bagning, hvis du skal bage lækkert bagværk og ønsker en hæveproces. Bagegær findes typisk i to typer, nemlig gær eller tørgær.
Men hvad er forskellen på frisk gær og tørgær, og hvordan bruger du tørgær til bagning? Her kan du blive lidt klogere på de to typer og få inspiration til, hvordan du kan bruge gær, og hvad du kan bage med gær.
Når du skal bage brød og boller,, kommer du sjældent udenom at skulle bruge gær. Men hvad er gær og hvad er tørgær?
Frisk gær er en fugtig gærtype, der sælges i små blokke og opbevares på køl. Den har som regel en relativt kort holdbarhed. Når du bager med frisk gær, anbefales det, at gæren har stuetemperatur, og at væsken, den røres ud i, er lillefingervarm.
Tørgær er en tørret form for bagegær, der typisk kommer i små tørre korn og kan opbevares tørt ved stuetemperatur. Den har ofte længere holdbarhed end frisk gær og er praktisk at have på lager, hvis du ikke bager så ofte, men gerne vil være klar, når bageglæden melder sig.
Bagning med tørgær er en smule anderledes end med gær, hvor gæren normalt røres ud i væsken. Her er nogle tips til, hvis du blandt andet kan bage boller eller rugbrød med tørgær:
Du kan som regel anvende tørgær i langt de fleste opskrifter, men du bør være opmærksom på, at mængden af gæren typisk skal justeres, hvis opskriften er beregnet til frisk gær.
Hvis du har en opskrift med frisk gær, men kun har tørgær i skabet, eller omvendt, kan du sagtens tilpasse opskriften. Du skal dog justere i mængden af gær. En pose tørgær på ca.12 g svarer til en pakke frisk gær på ca. 50g.
Det svarer til at forholdet er ca. 1:4, én del af tørgær svarer til ca. fire dele af frisk gær. Brug dette forhold som tommelfingerregel, når du vil udskifte den ene type med den anden og skal justere mængden i en opskrift.
Hvis du elsker at bage bagværk, er gær en fast ingrediens for mange opskrifter. Uanset om du vælger gær eller tørgær, kan du bruge det til alt fra lækre boller til en hjemmelavet pizzadej.
Tørgær kan være en god basisvare at have i køkkenet, så du er klar til at bage, når lysten melder sig, eller hvis du har glemt at købe gær på handleturen.
Du kan bruge begge typer af bagegær i dit bagværk, hvis du er opmærksom på at justerer i mængden af gær under fremgangsprocessen af dejen, alt efter hvilken opskrift og type gær du vælger. Hos BilkaToGo finder du et stort udvalg af bageartikler, så du kan komme i gang med din bagning.