bilka.dk bilkatogo.dk bilkamadudafhuset.dk
Bilka AvisenOm BilkaToGoKundeservice
BilkaToGo
Ingen resultater for ""
Kategorier
Skarpe priser
icon Bilka Avisen
Bilka Plus
icon Inspiration
  • Forside
  • Inspiration
  • Viden om
  • Tilberedningsmetoder
  • Fermentering

Fermentering

Fermentering er en metode til at konservere mad, som samtidig giver nye måder at bruge grøntsager på. Men hvad betyder fermentering, og hvordan fermenterer man? Her får du en guide til, hvad fermentering er, hvordan du kommer i gang, og hvilke råvarer du kan bruge – for eksempel fermenteret kål og andre fermenterede grøntsager. Læs med og få tips til at lykkes med fermentering derhjemme.
 

Hvad er fermentering?

Fermentering er en proces, hvor maden bevares og omdannes ved hjælp af mikroorganismer som mælkesyrebakterier. Når du fermenterer, skaber bakterierne syre, der konserverer maden og giver den en syrlig og anderledes karakter. Fermentering bruges ofte til at lave surkål og survarer, men også mange andre grøntsager kan fermenteres.

Grøntsager til fermentering











Hvorfor fermenterer man?

Fermentering gør det muligt at opbevare grøntsager i lang tid uden brug af varme eller fryser. Samtidig forandres konsistens og smag, og du kan bruge fermenterede grøntsager som tilbehør til mange retter bestående af både kød eller fisk.

Mange vælger også at fermentere for at mindske madspild og få mere ud af sæsonens grøntsager. På den måde kan du bruge grøntsager kål eller gulerødder, selvom de ikke længere er helt friske.
 

Hvordan fermenterer man?

Har du mod på at kaste dig ud i fermentering derhjemme? Selvom det kan lyde avanceret, er det faktisk ikke så svært at fermentere. Følg blot disse enkle trin:

  1. Vælg grøntsager: For eksempel hvidkål, gulerødder, blomkål eller bønner.
  2. Snit og klargør: Skær grøntsagerne i mindre stykker eller strimler.
  3. Tilsæt salt: Brug cirka 1-2 % salt af grøntsagernes vægt. Salt trækker væske ud og skaber det miljø, bakterierne skal bruge.
  4. Pak i glas: Kom grøntsager og væske i et rent glas, så de er dækket helt af væske.
  5. Lad stå: Stil glasset ved stuetemperatur og lad det fermentere i 1-3 uger, afhængig af grøntsagstype og hvor syrligt, du ønsker det.

Husk, at der dannes luft under fermenteringen, så brug enten et glas med luftventil eller åbn låget jævnligt for at slippe luften ud. Vi har et stort udvalg af sylte- og patentglas, der passer perfekt til formålet.
 

Fermenteret kål og andre grøntsager

Fermenteret kål, også kaldet surkål, er en af de mest kendte former for fermenteret mad. Du kan dog fermentere mange andre grøntsager som for eksempel agurk, rødbeder, chili og forårsløg.

Fermenterede grøntsager kan bruges som tilbehør til grøntsagsretter eller i salater for at give variation. De fungerer også godt som syrligt indslag til kød eller fisk, og du kan nemt tilpasse smagen med krydderier som for eksempel hvidløg eller chili under fermenteringen.
 

Sådan bruger du fermenteret mad

Fermenterede grøntsager som surkål og kimchi kan bruges på mange måder i hverdagen. De fungerer godt som tilbehør til varme retter, i sandwiches, salater eller som topping på rugbrød. Du kan også bruge dem i buddha bowls eller som et friskt indslag i madpakken.

Når du først har prøvet fermentering, bliver det en nem måde at opbevare grøntsager til senere brug, så du altid har noget klar til at give dine måltider mere smag og variation.

Andre artikler om tilberedningsmetoder

Person fermenterer grøntsager

Fermentering

Person tilbereder kød med sous vide

Sous vide

Person blancherer broccoli

Blanchering

Person friterer kylling i gryde

Fritering

Person sylter agurker

Syltning

Pasta koges i en gryde

Kogning

Tilbage

Verificer at du er mindst 18 år

close

MitID

Verificering

Vi skal verificere din alder, med MitID, før du kan få lov til at købe varer med alderskrav

Én gang på tværs af Salling Group

Når vi har valideret din alder på din Salling Group profil, spørger vi dig ikke igen.
Tilbage

close

100% Dansk 100% Dansk

Bilka er ejet af Salling Group og vores formål er at gøre hverdagen bedre - for vores kunder og i det samfund, vi er en del af.

Kundeservice Vi er klar til at hjælpe dig

Vores venlige kundeservice vil så gerne høre fra dig, hvis der er det mindste vi kan hjælpe med. Chat med os eller ring til 89 30 30 00.

Brug for hjælp?

  • Hvor kan jeg afhente mine varer?
  • Sådan handler du på bilkatogo.dk
  • Hvordan foregår afhentningen?
  • Returnering af varer
  • Ofte stillede spørgsmål
  • Kontakt os

BilkaToGo

  • Om BilkaToGo
  • Fødevarestyrelsens smileyrapport
  • Salling Group tilbagekaldelser

Bilka

  • Varehusets åbningstider
  • Find Bilka
  • Bilka Avisen

Betingelser

  • Erstatningspolitik
  • Handelsbetingelser
  • Privatlivspolitik
  • BilkaToGo Privatlivspolitik
  • Info om varerne
  • Cookiepolitik

Kontakt

  • Rosbjergvej 33, 8220 Brabrand
  • CVR 35 95 47 16

Vi accepterer

Dankort Visa Mastercard Maestro JCB

© Copyright 2017 - 2025 BilkaToGo

Tøm kurv?

close
Du er ved at tømme hele din kurv, er du sikker?