Bladselleri er en alsidig grøntsag, der med sine karakteristiske stilke ofte finder vej ind i både supper, gryderetter og salater. Takket være dens alsidige anvendelse og enkle tilberedning er bladselleri en fast del af mange køkkener verden over.
Læs med her på siden og bliv klogere på, hvad bladselleri er, hvordan den klargøres, og få idéer til, hvordan du kan tilføje bladselleri til dine opskrifter.
Bladselleri, også kendt som stilkselleri, er en grøntsag i skærmplantefamilien. Bladselleri dyrkes primært for sine karakteristiske stilke, der vokser samlet i tætte bundter og afsluttes af grønne blade. Hele planten kan bruges i madlavningen, men det er især stilkene, der er populære, fordi de både kan nydes rå og tilberedt.
Grøntsagen har en fast struktur, som gør den velegnet til både kolde og varme retter. Bladselleri er desuden en af de ingredienser, der ofte anvendes som en del af den franske mirepoix eller italienske soffritto – en base bestående af hakkede løg, gulerødder og selleri, som bruges i alt fra supper til gryderetter.
Bladselleri stammer oprindeligt fra Middelhavsområdet, hvor den har været dyrket i flere tusinde år. De tidligste former blev anvendt som lægeplante, men med tiden begyndte man også at spise planten som grøntsag. I dag dyrkes bladselleri bredt i tempererede områder og indgår i både det europæiske, asiatiske og amerikanske køkken.
Når du har fået bladselleri med hjem, er det nemt at gøre den klar til brug:
Vil du gemme bladselleri i længere tid, kan den opbevares i køleskabet, gerne i en lukket pose eller beholder for at bevare sprødheden.
Bladselleri kan bruges på mange måder og er en god base eller tilføjelse i utallige retter:
Uanset hvordan du vælger at bruge bladselleri i dine opskrifter, er det en nem måde at tilføje ekstra struktur og smag til både kolde og varme retter.