bilka.dk bilkatogo.dk bilkamadudafhuset.dk
Bilka AvisenOm BilkaToGoKundeservice
BilkaToGo
Ingen resultater for ""
Kategorier
Skarpe priser
icon Bilka Avisen
Bilka Plus
icon Inspiration
  • Forside
  • Inspiration
  • Viden om
  • Krydderi og krydderurtleksikon
  • Gærflager

Gærflager

Gærflager er en råvare med mange anvendelsesmuligheder i det salte køkken. De bruges ofte som smagsgiver i plantebaserede retter, men kan også tilføje dybde og umami til andre typer madlavning. Her kan du læse mere om, hvad gærflager er, hvordan de smager, og hvordan de bruges. 
 

Hvad er gærflager lavet af? 

Gærflager fremstilles af inaktiv gær - som regel af arten Saccharomyces cerevisiae. Under produktionen dyrkes gæren på en sukkerholdig base, hvorefter den høstes, varmebehandles og tørres. Denne proces inaktiverer gæren, så den ikke længere har hævningsevne som bagegær. Tilbage er små, tynde flager med en tør, let porøs konsistens og en naturligt gylden farve.  

Gærflager bruges ikke til bagning, men som smagsgiver - ofte i stedet for revet ost eller bouillonpulver - i både varme og kolde retter. 











Hvad smager gærflager af - og hvad gør de i retter? 

Gærflager har en mild, afrundet smag med tydelige noter af ost, nødder og bouillon. Den naturlige umami smag gør dem velegnede som smagsforstærker i mange typer retter - især plantebaserede. I varme retter smelter de ikke, men opløses delvist og tilfører fylde og kompleksitet, uden at overdøve de øvrige ingredienser. I kolde retter bidrager de med en let knasende tekstur og et diskret saltet præg.  

Har du ikke gærflager ved hånden, kan de i nogle opskrifter erstattes af f.eks. revet parmesan, lys misopasta eller en smule sojasauce - afhængigt af rettens sammensætning og ønsket dybde i smagen. 
 

Hvordan bruges gærflager i madlavning? 

Gærflager er nemme at dosere og kan anvendes både som ingrediens og som drys. Her er nogle oplagte måder at bruge dem på: 

  • I plantebaseret pastasauce med havrefløde og hvidløg.
  • Som drys på popcorn sammen med røget paprika.
  • I en hjemmelavet dip med tahin og citronsaft. 
  • I en vegansk “parmesan” sammen med cashewnødder og hvidløg. 
  • Drysset over bagte kartofler eller andre grøntsager.

Gærflager kan også røres i supper, gryderetter eller dressinger, hvor de tilfører smag uden at dominere. 
 

Tips til brug af gærflager i hverdagen 

Gærflager kan nemt indgå i både hverdagsretter og mere eksperimenterende madlavning. Prøv at drysse dem over ovnbagte grøntsager, røre dem i en cremet pastasauce eller blande dem i en dip med citronsaft og tahin. De giver hurtigt en mere afrundet og umami-præget smag. 

De egner sig godt i opskrifter uden animalske produkter, men kan også bruges sammen med andre råvarer for at give en ekstra dybde. Opbevar gærflagerne tørt og lufttæt, og brug dem som et simpelt og alsidigt krydderi, der kan hæve smagen i både varme og kolde retter. 

Andre artikler om krydderier og krydderurter

Allehånde på træbord.

Allehånde

Anisfrø på bord

Anis

Tørret og frisk basilikum

Basilikum

Bukkehorn krydderi. Knust bukkehornspulver i skal og på skærebræt

Bukkehorn

Cayennepeber på træske med tørret cayennepeber i baggrunden.

Cayennepeber

Frisk citronmelisse på bord

Citronmelisse

Frisk dild i kurv

Dild

Friske enebær på bord

Enebær

Frisk og tørret estragon på træbord.

Estragon

Fennikel i træskål

Fennikelfrø

Five spice krydderiblanding. Krydderier som kanel, stjerneanis, nelliker som indgår i five spice blanding.

Five spice

Garam masala krydderiblanding. Krydderier i blanding såsom kanel og kardemomme-pods.

Garam Masala

Stødt og frisk gurkemeje

Gurkemeje

Herbes de proviance krydderi i skål

Herbes de Provence

kardemomme i skål og på træske sammen med andre krydderier

Kardemomme

Karry i morter.

Karry

Korender på træbræt

Korender

Friske koriander på bord

Koriander

nelliker i skål på træbord

Kryddernellike

Bundt af frisk kørvel på bord

Kørvel

laurbærblade på træbord

Laurbærblade

muuskatnød hele og stødt muskatnød i træske på træbord

Muskatnød

Friske mynteblade i kurv

Mynte

Frisk og tørret oregano

Oregano

paprika i træske

Paprika

Frisk persille og bladbredet persille på bord

Persille

Ras el hanout krydderi i skål

Ras el hanout

rosmarin frisk tørret og stødt rosmarin

Rosmarin

Safran i glas og på træske.

Safran

Skovsyre i træskål

Skovsyre

spidskommen knust og på bord

Spidskommen

stjerneanis i træske

Stjerneanis

Frisk og tørret timian

Timian

mad der indholder umami såsom soya, fisk, kødpålæg

Umami

Vaniljestænger og blomster på bord

Vanilje

Gærflager i træskål på bord

Gærflager

Tilbage

Verificer at du er mindst 18 år

close

MitID

Verificering

Vi skal verificere din alder, med MitID, før du kan få lov til at købe varer med alderskrav

Én gang på tværs af Salling Group

Når vi har valideret din alder på din Salling Group profil, spørger vi dig ikke igen.
Tilbage

close

100% Dansk 100% Dansk

Bilka er ejet af Salling Group og vores formål er at gøre hverdagen bedre - for vores kunder og i det samfund, vi er en del af.

Kundeservice Vi er klar til at hjælpe dig

Vores venlige kundeservice vil så gerne høre fra dig, hvis der er det mindste vi kan hjælpe med. Chat med os eller ring til 89 30 30 00.

Brug for hjælp?

  • Hvor kan jeg afhente mine varer?
  • Sådan handler du på bilkatogo.dk
  • Hvordan foregår afhentningen?
  • Returnering af varer
  • Ofte stillede spørgsmål
  • Kontakt os

BilkaToGo

  • Om BilkaToGo
  • Fødevarestyrelsens smileyrapport
  • Salling Group tilbagekaldelser

Bilka

  • Varehusets åbningstider
  • Find Bilka
  • Bilka Avisen

Betingelser

  • Erstatningspolitik
  • Handelsbetingelser
  • Privatlivspolitik
  • BilkaToGo Privatlivspolitik
  • Info om varerne
  • Cookiepolitik

Kontakt

  • Rosbjergvej 33, 8220 Brabrand
  • CVR 35 95 47 16

Vi accepterer

Dankort Visa Mastercard Maestro JCB

© Copyright 2017 - 2025 BilkaToGo

Tøm kurv?

close
Du er ved at tømme hele din kurv, er du sikker?