Rabarber er en populær ingrediens i både det søde og salte køkken og dukker typisk op i foråret og forsommeren. Den bliver ofte brugt i kompotter, kager og saft – men hvad er rabarber egentlig, og hvordan bruger man den bedst?
Her på siden får du svar på, hvornår rabarber er modne, hvilke sorter der findes, og hvordan du nemt kan opbevare dem – både kortvarigt og længere.
Selvom rabarber ofte bruges som frugt, er den faktisk en grøntsag. Det er stilkene, man spiser – ikke bladene, som ikke bør anvendes, da de indeholder oxalsyre i høje koncentrationer. Rabarberens tykke stilke varierer i farve fra grøn til dyb rød, og farven afhænger både af sort og vækstforhold.
Jo mere rød stilken er, desto mere fremtrædende bliver smagen, men alle farvevarianter kan anvendes i madlavningen.
Det korte svar er nej – rabarber er botanisk set en grøntsag, fordi det er stilken på planten, der bruges. Den bliver dog ofte kategoriseret som frugt i køkkenet, fordi den typisk bruges i søde retter som tærter, marmelader og kager. I den forstand fungerer den som en frugt, men det er altså ikke dens botaniske klassifikation.
Der findes flere forskellige sorter af rabarber, og de varierer i både farve, størrelse og høsttidspunkt. Nogle af de mest almindelige sorter er:
Uanset sort kan rabarber høstes flere gange i løbet af sæsonen, men det anbefales at stoppe omkring sankthans, så planten kan restituere.
Rabarber er nem at bruge i mange typer retter – både søde og salte. Her får du inspiration til, hvordan du kan få mest muligt ud af dine rabarber i køkkenet:
Med rabarber har du mange muligheder for at variere dine måltider – både når det skal være hurtigt, og når du har tid til at prøve noget nyt.
Rabarber er i sæson fra april til juni, og de første stilke kan ofte høstes allerede i det tidlige forår, afhængigt af vejret. Stilken skal være fast, frisk og have en vis tykkelse – tynde stilke fra unge planter skal helst ikke høstes for tidligt.
Modne rabarber knækker let, når du bøjer dem. De skal helst ikke trækkes op med rod, da planten skal kunne skyde igen. Er du interesseret i at høre mere om frugter og grøntsager i sæson, så tag et kig i vores sæsonunivers.
Hvis du har mange rabarber, kan de sagtens fryses ned. Vask og skær stilkene i mindre stykker, og kom dem direkte i fryseren – gerne i en frysepose eller en lufttæt beholder med låg. Du behøver ikke blanchere rabarberne først. Frosne rabarber kan bruges direkte i kompot, grød eller bagværk uden optøning.