bilka.dk bilkatogo.dk bilkamadudafhuset.dk
Bilka AvisenOm BilkaToGoKundeservice
BilkaToGo
Ingen resultater for ""
Kategorier
Skarpe priser
icon Bilka Avisen
Bilka Plus
icon Inspiration
  • Forside
  • Inspiration
  • Viden om
  • Frugt og grøntleksikon
  • Rabarber

Rabarber

Rabarber er en populær ingrediens i både det søde og salte køkken og dukker typisk op i foråret og forsommeren. Den bliver ofte brugt i kompotter, kager og saft – men hvad er rabarber egentlig, og hvordan bruger man den bedst?

Her på siden får du svar på, hvornår rabarber er modne, hvilke sorter der findes, og hvordan du nemt kan opbevare dem – både kortvarigt og længere.
 

Hvad er rabarber?

Selvom rabarber ofte bruges som frugt, er den faktisk en grøntsag. Det er stilkene, man spiser – ikke bladene, som ikke bør anvendes, da de indeholder oxalsyre i høje koncentrationer. Rabarberens tykke stilke varierer i farve fra grøn til dyb rød, og farven afhænger både af sort og vækstforhold.

Jo mere rød stilken er, desto mere fremtrædende bliver smagen, men alle farvevarianter kan anvendes i madlavningen.











Er rabarber en frugt? 

Det korte svar er nej – rabarber er botanisk set en grøntsag, fordi det er stilken på planten, der bruges. Den bliver dog ofte kategoriseret som frugt i køkkenet, fordi den typisk bruges i søde retter som tærter, marmelader og kager. I den forstand fungerer den som en frugt, men det er altså ikke dens botaniske klassifikation.
 

Rabarbersorter 

Der findes flere forskellige sorter af rabarber, og de varierer i både farve, størrelse og høsttidspunkt. Nogle af de mest almindelige sorter er:

  • Vinrabarber – har mørkerøde stilke og er blandt de tidligste på sæsonen. 
  • Elmblitz – en sort med grønne stilke, der bliver tykkere og mere robuste. 
  • Victoria – en velkendt sort med blandet rødgrøn farve, der ofte dyrkes i haver. 
  • Canadian Red – har en mere ensartet rød farve og bruges ofte til saft og bagværk. 

Uanset sort kan rabarber høstes flere gange i løbet af sæsonen, men det anbefales at stoppe omkring sankthans, så planten kan restituere.
 

Sådan kan du bruge rabarber 

Rabarber er nem at bruge i mange typer retter – både søde og salte. Her får du inspiration til, hvordan du kan få mest muligt ud af dine rabarber i køkkenet: 

  • Lav rabarberkompot og brug det som topping på yoghurt eller grød til morgenmad. 
  • Bag en rabarberkage med smuldredej eller brug rabarber i muffins eller tærter. 
  • Lav rabarbersaft, eventuelt sammen med citrusfrugter som citron eller appelsin. 
  • Brug rabarber i chutney til retter med kød og fisk. 
  • Tilsæt rabarber i salater, hvor den giver syre og kontrast til f.eks. grøntsager eller fetaost. 
  • Lav en rabarberkompot med vanilje og server den til pandekager eller is. 

Med rabarber har du mange muligheder for at variere dine måltider – både når det skal være hurtigt, og når du har tid til at prøve noget nyt. 
 

Hvornår er rabarber modne? 

Rabarber er i sæson fra april til juni, og de første stilke kan ofte høstes allerede i det tidlige forår, afhængigt af vejret. Stilken skal være fast, frisk og have en vis tykkelse – tynde stilke fra unge planter skal helst ikke høstes for tidligt.

Modne rabarber knækker let, når du bøjer dem. De skal helst ikke trækkes op med rod, da planten skal kunne skyde igen. Er du interesseret i at høre mere om frugter og grøntsager i sæson, så tag et kig i vores sæsonunivers.
 

Frysning af rabarber 

Hvis du har mange rabarber, kan de sagtens fryses ned. Vask og skær stilkene i mindre stykker, og kom dem direkte i fryseren – gerne i en frysepose eller en lufttæt beholder med låg. Du behøver ikke blanchere rabarberne først. Frosne rabarber kan bruges direkte i kompot, grød eller bagværk uden optøning.

Produkter med rabarbersmag











Andre artikler om frugt og grønt

Acaibær i træskål

Acai

Hel ananas og ananas i skiver på bord

Ananas

Få viden om avocado hos BilkaToGo

Avocado

Bergamotte frugter på bord

Bergamotte

Bladselleri stængler på bord

Bladselleri

Blommer i skål

Blomme

Boysenbær og andre bær i skåle

Boysenbær

Buketter af broccoli i skål

Broccoli

Friske broccolispirer i skål

Broccolispirer

Friske brombær på skærebræt

Brombær

Bøgehat svampe på bord

Bøgehatte

Hvide champignon på skærebræt

Champignon

Klase af røde cherrytomater på bord

Cherrytomater

Stødt og friske røde chilier på bord

Chili

Friske gule citroner på bord

Citron

Orange clementiner på bord

Clementin

Friske dadler på bord

Dadler

Frisk fennikel på bord

Fennikel

Friske ferskner på bord

Fersken

Friske figner på bord

Figen

Tre glaskål på bord

Glaskål

Røde grapefrugter på bord

Grapefrugt

Hokkaido græskar på bord

Græskar

Grønne bønner eller haricots verts på skærebræt

Grønne bønner

Få viden om gulerødder hos BilkaToGo

Gulerødder

Grønt hovedsalat på skærebræt

Hovedsalat

Hvidløg på bord

Hvidløg

Friske hyben i skål og på bord

Hyben

Frisk ingefær på skærebræt

Ingefær

Friske jordskokker på bord

Jordskokker

Friske kantareller på bord

Kantareller

Rå kartofler på bord

Kartofler

Kejserhat svampe i skål

Kejserhatte

Kinakål på skærebræt

Kinakål

Kirsebær i skål

Kirsebær

Hele og halverede kiwier på bord

Kiwi

Rå knoldselleri på bord

Knoldselleri

Friske gule kvæder på skærebræt

Kvæde

Friske kålrabier på bord

Kålrabi

Friske limefrugter på bord

Lime

Forskellige sorter løg på bord

Løg

Friske lucernespirer på bord

Lucernespirer

Hvide og lilla majroer på bord

Majroe

Få viden om majs hos BilkaToGo

Majs

Mandariner på bord

Mandarin

Få viden om mango hos BilkaToGo

Mango

Få viden om pak choi hos BilkaToGo

Pak choi

Rå pastinakker i skål

Pastinak

Hel og revet peberrod på bord

Peberrod

Persillerod i skiver på skærebræt

Persillerod

Frisk pomelo på bord

Pomelo

Pomerans eller bitter orange i skål

Pomerans

Flere rå porrer i kurv

Porre

Radiser på bord

Radiser

Friske rabarber på bord

Rabarber

Få viden om rødkål hos BilkaToGo

Rødkål

Savoykål på bord

Savoykål

Skorzonerrod på bord

Skorzonerrod

Solbær på bord

Solbær

Skål med frisk spinat

Spinat

Få viden om stikkelsbær hos BilkaToGo

Stikkelsbær

Stjernefrugt på bord

Stjernefrugt

Friske trøfler på skærebræt

Trøffel

Få viden om vindruer hos BilkaToGo

Vindruer

Yams rodknold i skål

Yams

Røde æbler på bord og i skål

Æble

Friske ærter i skål og på bræt

Ærter

Østershatte svampe på tallerken

Østershatte

Tilbage

Verificer at du er mindst 18 år

close

MitID

Verificering

Vi skal verificere din alder, med MitID, før du kan få lov til at købe varer med alderskrav

Én gang på tværs af Salling Group

Når vi har valideret din alder på din Salling Group profil, spørger vi dig ikke igen.
Tilbage

close

100% Dansk 100% Dansk

Bilka er ejet af Salling Group og vores formål er at gøre hverdagen bedre - for vores kunder og i det samfund, vi er en del af.

Kundeservice Vi er klar til at hjælpe dig

Vores venlige kundeservice vil så gerne høre fra dig, hvis der er det mindste vi kan hjælpe med. Chat med os eller ring til 89 30 30 00.

Brug for hjælp?

  • Hvor kan jeg afhente mine varer?
  • Sådan handler du på bilkatogo.dk
  • Hvordan foregår afhentningen?
  • Returnering af varer
  • Ofte stillede spørgsmål
  • Kontakt os

BilkaToGo

  • Om BilkaToGo
  • Fødevarestyrelsens smileyrapport
  • Salling Group tilbagekaldelser

Bilka

  • Varehusets åbningstider
  • Find Bilka
  • Bilka Avisen

Betingelser

  • Erstatningspolitik
  • Handelsbetingelser
  • Privatlivspolitik
  • BilkaToGo Privatlivspolitik
  • Info om varerne
  • Cookiepolitik

Kontakt

  • Rosbjergvej 33, 8220 Brabrand
  • CVR 35 95 47 16

Vi accepterer

Dankort Visa Mastercard Maestro JCB

© Copyright 2017 - 2025 BilkaToGo

Tøm kurv?

close
Du er ved at tømme hele din kurv, er du sikker?