Koldhævning er en hævemetode, hvor dejen hæver langsomt over flere timer, typisk natten over og i køleskabet. Det kan typisk give brød og boller en luftig krumme, uden at du skal bruge meget gær eller behøver at ælte dejen i lang tid.
Hvis du undrer dig over, om din dej kan hæve natten over på køkkenbordet, så er svaret ja, det kan den godt. Du skal dog være opmærksom på, at temperaturen i rummet ikke er for høj, og at dejen skal hæve lidt længere tid på køkkenbordet end i køleskabet.
Du kan godt bruge tørgær til koldhævning, så længe du husker at aktivere det korrekt og blander det i melet, afhængigt af hvad din opskrift siger. Du kan med fordel læse vores artikel omkring tørgær vs. gær til bagning, for at få tips til, hvordan du bager med tørgær.
Når du skal i gang med at bage med koldhævningsmetoden, så er det vigtigt, at du er opmærksom på mængden af gær. Ved koldhævning bruges typisk mindre gær, fordi dejen hæver over længere tid ved lav temperatur.
Det anbefales at bruge omkring 5-10 g frisk bagegær ved koldhævede boller og brød. Hvis du har en almindelig opskrift på boller, kan du sagtens tilpasse den til koldhævningsmetoden. Du skal blot huske at reducere mængden af gær i forhold til traditionel hævning.
Koldhævning kan være en smart hævningsmetode, du kan bruge til både brød, boller og pizzadej. Til boller rører du blot dejen sammen aftenen før, sætter den på køl, eller lader den stå på køkkenbordet, og næste dag er dejen klar til at blive formet og bagt.
Ønsker du at lave en koldhævet pizzadej, kan du med fordel lave den om morgenen også lade dejen hygge sig i køleskabet hele dagen, så er den klar til aftensmaden, når du skal servere lækre pizzaer.
Hos BilkaToGo finder du, hvad du skal bruge til at komme godt i gang med bagningen, lige fra gær og tørgær til mel og bageartikler.