bilka.dk bilkatogo.dk bilkamadudafhuset.dk
Bilka AvisenOm BilkaToGoKundeservice
BilkaToGo
Ingen resultater for ""
Kategorier
Skarpe priser
icon Bilka Avisen
Bilka Plus
icon Inspiration
  • Forside
  • Inspiration
  • Viden om
  • Fisk og skaldyrsordbog
  • Østers

Østers

Østers er en særlig spise, der ofte forbindes med festlige lejligheder og rene smagsoplevelser. Men hvad er østers egentlig, hvornår er der sæson, og hvordan griber du det an, hvis du gerne vil servere dem hjemme? Her får du overblik og inspiration til både tilberedning og servering. 
 

Hvad er østers, og hvornår er der sæson? 

Østers er muslinger, der lever i saltvand - ofte på lavt vand tæt ved kysten. De findes både som vilde og opdrættede, og i Danmark støder du typisk på dem fra Limfjorden, Vadehavet og Nordsøen. Østers sidder fast på hårde overflader og filtrerer vandet for at finde næring. 

I Danmark strækker østerssæsonen sig fra september til april. Når vandet er koldt, er muslingerne mest faste og smagfulde. Det er i denne periode, de er lettest at finde - både i butikker og hos fiskehandlere. 

Østerssauce











Hvordan åbner man østers, og hvad smager de af? 

Åbning af østers kræver lidt øvelse, men det er nemt at lære. Brug en østerskniv og hold østersen med et viskestykke eller en handske for at beskytte hånden. Sæt kniven i bagtil ved hængslet og vrik den forsigtigt rundt, indtil skallen giver efter. Skær musklen fri fra den øverste skal, og tjek at østersen dufter friskt og er fast. Hvis den lugter dårligt eller er åben inden åbning, skal den kasseres. 

Rå østers smager af hav og mineraler med en let saltet og mild karakter. Konsistensen er blød og glat - ofte en smag, der deler vandene, men som også har mange fans for netop sin enkle og rene oplevelse. 
 

Hvordan spiser man østers, og hvad kan du servere til? 

Østers kan spises rå direkte fra skallen eller tilberedes på mange måder. Her er nogle idéer til servering og tilbehør til østers: 

  • Rå med citronsaft, vinaigrette eller skalotteløg.
  • Gratinéret med smør, rasp og persille.
  • Dampet i hvidvin med laurbær og løg.
  • På grill med chili, hvidløg og smør.
  • Som forret med agurk, creme fraiche og purløg.

Syre, urter og let fedme fungerer godt som kontrast. Brug f.eks. en hjemmelavet vinaigrette med eddike og finthakket løg, lidt citrus eller en blid urtedressing. Det handler ikke om at overdøve, men at understøtte smagen. 
 

Opbevaring og tips til servering af østers

Opbevar østers koldt - gerne på is i køleskabet - og dæk dem med et fugtigt viskestykke. Sørg for, at de ligger med den buede side nedad. Spis dem helst samme dag, de er købt. Undgå ferskvand, da det slår østers ihjel. 

Til servering kan du lægge dem på en bund af knust is og lade tilbehøret være enkelt. Østers kræver ikke meget, men præsentationen kan gøre oplevelsen endnu bedre. En skål citronbåde, lidt vinaigrette og en ske til hver gæst er ofte nok til at fuldende serveringen. 

Opskrifter med fisk og skaldyr

Fiskefrikadeller med råkost og remoulade

Fiskefrikadeller

Ovnbagt laks med bulgursalat og dressing

Ovnbagt laks

Fiske tacos med grøntsager og mayo

Fiske tacos

Fish and chips med remoulade, citron og urter

Fish and chips

Fiskeburger med rejer, grønt og urtedressing

Fiskeburger

Laksesandwich med salat og syltede rødløg

Laksesandwich

Bagel med laks og grønt

Bagels med laks

Wraps med laks, grønt og urtedressing

Wraps med laks

Pastasalat med pesto og laks

Pastasalat med pesto og laks

Andre artikler om fisk og skaldyr

To stk. rå aborre fisk på skærebræt

Aborre

Dampede blåmuslinger i skål med grønt

Blåmuslinger

Grillet hel blæksprutte på tallerken med grønt

Blæksprutte

To skåle med rød og sort kaviar

Caviar

Tre friske havbars fisk på skærebræt med citron

Havbars

Rå hellefisk på skærebræt med citronskiver

Hellefisk

Udskæring af hvid fisk på skærebræt

Hvid fisk

Rød hummer på skærebræt

Hummer

Tilberedte krebs i skål

Krebs

Fileteret kulmule på skærebræt

Kulmule

Rå laskeportioner på skærebræt

Laks

Dampede blandede muslinger på bord

Muslinger

Frisk rødspætte på skærebræt med krydderurter og citron

Rødspætte

Tre friske alaska sej på tallerken med krydderurter og citron

Sej

Grillede tigerrejer på bord med dressing og mayo

Tigerrejer

Rå torskefilet på bord

Torsk

Åbne østers på skærebræt

Østers

Tilbage

Verificer at du er mindst 18 år

close

MitID

Verificering

Vi skal verificere din alder, med MitID, før du kan få lov til at købe varer med alderskrav

Én gang på tværs af Salling Group

Når vi har valideret din alder på din Salling Group profil, spørger vi dig ikke igen.
Tilbage

close

100% Dansk 100% Dansk

Bilka er ejet af Salling Group og vores formål er at gøre hverdagen bedre - for vores kunder og i det samfund, vi er en del af.

Kundeservice Vi er klar til at hjælpe dig

Vores venlige kundeservice vil så gerne høre fra dig, hvis der er det mindste vi kan hjælpe med. Chat med os eller ring til 89 30 30 00.

Brug for hjælp?

  • Hvor kan jeg afhente mine varer?
  • Sådan handler du på bilkatogo.dk
  • Hvordan foregår afhentningen?
  • Returnering af varer
  • Ofte stillede spørgsmål
  • Kontakt os

BilkaToGo

  • Om BilkaToGo
  • Fødevarestyrelsens smileyrapport
  • Salling Group tilbagekaldelser

Bilka

  • Varehusets åbningstider
  • Find Bilka
  • Bilka Avisen

Betingelser

  • Erstatningspolitik
  • Handelsbetingelser
  • Privatlivspolitik
  • BilkaToGo Privatlivspolitik
  • Info om varerne
  • Cookiepolitik

Kontakt

  • Rosbjergvej 33, 8220 Brabrand
  • CVR 35 95 47 16

Vi accepterer

Dankort Visa Mastercard Maestro JCB

© Copyright 2017 - 2025 BilkaToGo

Tøm kurv?

close
Du er ved at tømme hele din kurv, er du sikker?