Comté er en fast specialost med mange anvendelsesmuligheder i køkkenet. Den er velkendt for sin særlige fremstillingsmetode og sin lange historie, men hvad er comté egentlig, og hvordan bruger man den i madlavningen?
Her på siden får du et overblik over comté og dens rolle i ostekøkkenet – og et kig på, hvad comté og fougeru betyder.
Comté er en fast ost fremstillet af komælk. Den produceres traditionelt i Jura-regionen i Frankrig og bliver lagret i alt fra fire måneder og op til flere år. Under modningen udvikler osten struktur og karakter, som varierer alt efter lagringstid. Comté formes i store hjul, og det kræver flere hundrede liter mælk at fremstille bare ét enkelt hjul.
Den særlige fremstillingsproces inkluderer både presning og modning i fugtige kældre, hvor osten vendes og plejes over tid. Det er en håndværksmæssig metode, der stadig anvendes i mange små mejerier, der producerer comtéosten.
Comté og fougeru er to forskellige ostetyper, der ofte nævnes sammen, fordi de begge er franske og fremstillet med stor omtanke. Hvor comté er en fast ost, er fougeru en blødere ost med hvidskimmel. Kombinationen af de to i en ostetallerken skaber kontrast i både struktur, smag og konsistens.
Mens comté har en fasthed, der gør den nem at skære i tern eller skiver, egner fougeru sig godt til at smøres på brød. Sammen kan de bruges som et afvekslende element i f.eks. en osteservering til dessert eller som del af et tapasbord sammen med frugt, oliven og brød.
Comté er en alsidig ostetype, som kan indgå i mange slags retter. Her får du nogle idéer til, hvordan du kan bruge comté i din egen madlavning:
Comté er nem at integrere i både enkle og mere sammensatte retter – og den passer godt ind i både hverdagens køkken og ved særlige lejligheder.
Comté kan bruges på mange måder – både som en fast del af hverdagskøkkenet og når der skal lidt ekstra på bordet. Skær den i stave som et hurtigt indslag i madpakken, brug den i madlavning til at samle smagene i en ret, eller lad den være en del af en osteservering sammen med f.eks. saltede nødder, kompot eller grøntsager.
Comté er en ost, der passer ind til både hverdag og fest – og som inviterer til at eksperimentere og kombinere med både det søde, det syrlige og det salte.