bilka.dk bilkatogo.dk bilkamadudafhuset.dk
Bilka AvisenOm BilkaToGoKundeservice
BilkaToGo
Ingen resultater for ""
Kategorier
Skarpe priser
icon Bilka Avisen
Bilka Plus
icon Inspiration
  • Forside
  • Inspiration
  • Viden om
  • Osteleksikon
  • Hvordan laver man ost?

Hvordan laver man ost?

Ost er resultatet af en enkel, men alligevel ret præcis proces, hvor mælk bliver forvandlet til et fast og holdbart produkt. Det kan tage alt fra få timer til mange måneder, afhængigt af hvilken type ost der skal laves. Her på siden får du en grundlæggende introduktion til, hvordan man laver ost – både i dag og tidligere.

Mælkeprodukter











De grundlæggende trin i osteproduktion 

Når man laver ost, handler det i bund og grund om at adskille ostemassen fra vallen i mælken. Processen sker i flere trin: 

  1. Opvarmning af mælken: Mælken varmes forsigtigt op til ca. 30-35 grader. 
  2. Tilsætning af osteløbe og mælkesyrekultur: Disse får mælken til at koagulere, så den bliver tykkere og danner en geléagtig masse. 
  3. Skæring af ostemassen: Den faste masse skæres i små stykker, så vallen kan begynde at løbe fra. 
  4. Opvarmning og omrøring: Ostekornene opvarmes langsomt for at trække yderligere væske ud. 
  5. Formning og presning: Ostemassen presses i forme for at fjerne overskydende valle. 
  6. Saltning og modning: Osten saltes og lagres i en periode afhængigt af typen. 

Dette er grundskabelonen, men processerne kan varieres og tilpasses til de mange forskellige ostetyper. 
 

Hvordan laver man stracciatellaost? 

Stracciatella er en blød og cremet ost, som består af strimlet mozzarella og fløde. Med kun få ingredienser kan du lave din egen version derhjemme: 

  1. Riv en kugle mozzarella i strimler. 
  2. Bland strimlerne med piskefløde og tilpas mængden, alt efter hvor cremet du ønsker det. 
  3. Lad det trække i køleskabet i 1-2 timer. 
  4. Smag til med lidt salt. 

Du kan bruge hjemmelavet stracciatella som topping på pizza, salater eller som dip til brød eller grøntsager. 
 

Hvordan lavede man ost i gamle dage? 

Ost har været produceret i tusinder af år – længe før man kendte til præcise temperaturer og bakteriekulturer. I gamle dage blev mælken sat til at stå ved stuetemperatur, hvor naturlige bakterier og enzymer satte processen i gang. Osteløbe kunne komme fra planter, dyr eller tarmindhold, og vallen blev presset ud manuelt med vægte eller stof. 

Selvom metoderne var mere usikre og resultatet mindre ensartet, skabte det grundlaget for mange af de ostetyper, vi stadig kender i dag. 
 

Hvorfor er der huller i ost? 

Hullerne i ost – også kaldet “øjne” – opstår, når bakterier i modningsprocessen frigiver kuldioxid. Gassen samler sig i små lommer i ostemassen og danner huller, når osten bliver fast. Ostetyper som emmentaler og leerdammer er særligt kendt for deres karakteristiske huller. Størrelsen og antallet af huller afhænger af bakterietyper, temperatur og modningstid. 

Osteprodukter











Artikler om ostetyper

Burrata ost på træfad

Burrata

Camembert ost på træskærebræt

Camembert

Cheddar ost på skærebræt

Cheddar

Comte ost på skærebræt

Comté

Emmentaler ost på skærebræt

Emmentaler

Gedeost med honning og nødder på skærebræt

Gedeost

Gorgonzola ost på træskærebræt

Gorgonzola

Gouda ost på skærebræt

Gouda

Træ skål med mascarpone

Mascarpone

Morbier ost på skærebræt

Morbier

Parmesan ost på skærebræt

Parmesan

Ricotta ost på skærebræt

Ricotta

Stracciatella ost på skærebræt

Stracciatella

Tilbage

Verificer at du er mindst 18 år

close

MitID

Verificering

Vi skal verificere din alder, med MitID, før du kan få lov til at købe varer med alderskrav

Én gang på tværs af Salling Group

Når vi har valideret din alder på din Salling Group profil, spørger vi dig ikke igen.
Tilbage

close

100% Dansk 100% Dansk

Bilka er ejet af Salling Group og vores formål er at gøre hverdagen bedre - for vores kunder og i det samfund, vi er en del af.

Kundeservice Vi er klar til at hjælpe dig

Vores venlige kundeservice vil så gerne høre fra dig, hvis der er det mindste vi kan hjælpe med. Chat med os eller ring til 89 30 30 00.

Brug for hjælp?

  • Hvor kan jeg afhente mine varer?
  • Sådan handler du på bilkatogo.dk
  • Hvordan foregår afhentningen?
  • Returnering af varer
  • Ofte stillede spørgsmål
  • Kontakt os

BilkaToGo

  • Om BilkaToGo
  • Fødevarestyrelsens smileyrapport
  • Salling Group tilbagekaldelser

Bilka

  • Varehusets åbningstider
  • Find Bilka
  • Bilka Avisen

Betingelser

  • Erstatningspolitik
  • Handelsbetingelser
  • Privatlivspolitik
  • BilkaToGo Privatlivspolitik
  • Info om varerne
  • Cookiepolitik

Kontakt

  • Rosbjergvej 33, 8220 Brabrand
  • CVR 35 95 47 16

Vi accepterer

Dankort Visa Mastercard Maestro JCB

© Copyright 2017 - 2025 BilkaToGo

Tøm kurv?

close
Du er ved at tømme hele din kurv, er du sikker?